OM ABESSINIER


Redan i mitten av 1800-talet hämtades katter med speciell, tickad päls till England. De kom från Abessinien i Afrika (nuvarande Etiopien) och blev, tillsammans med inhemska engelska katter, förfäder till dagens abessinier.

Ibland hävdas att abessiniern har härstamning ända tillbaka till det forntida Egypten heliga katter. Det må vara som det vill med den saken, men som synes av den antika papyrusmålningen här intill fanns abyliknande katter där. Och säg den abessinier som inte betraktar sig själv som värdig all tillbedjan.


Med tiden har rasens utseende förfinats och nästan alla oönskade ränder och markeringar har avlats bort. Pälsfärgen har blivit renare och fått en varmare ton. Ändå syns det att abessiniern härstammar från ett varmt och torrt klimat.

PÄLS


Det mest slående och speciella med abyn är den unika pälsen. Den är kort, tät och slätliggande. Varje hårstrå är bandat med mörkare band mot en ljusare grundfärg. Även vanliga tigrerade eller tabbymönstrade katter har denna bandning, men då kombinerad med olika mönster, som fläckar eller ränder. Abyn är godkänd i åtta färger (inom FIFe). De två vanligaste är viltfärg och sorrel.

PERSONLIGHET


Abessiniern är en stor personlighet och individualist. De flesta är ovanligt snabbtänkta, alerta och företagsamma. De lär sig ofta att öppna dörrar, skåp och lådor. De listar ut hur de ska ta sig ut ur, upp på eller in till något när så behövs. Ofta är det något ätbart som lockar, för abyn är i allmänhet mycket matglad. Av samma orsak har rasen en tendens till tjuvaktighet, även om de faktiskt är mycket läraktiga och väl vet vad som är rätt och fel.


En abessinier lätt lär sig att t ex hoppa genom en ring, komma på inkallning och gå i koppel. Många abys har också en naturlig fallenhet för apportering.


Abyn trivs på höga höjder och man finner ofta sin katt i bokhyllan eller på dörrkarmen. Tack vare rasens smidiga, kraftfulla kroppsbyggnad och intelligens är abessiniern en enastående jägare. Jaktlekar är också nära till hands när två abessinierkatter ska leka med varandra. Att jaga ikapp, anfalla och sedan rusa vidare i ombytt turordning roar såväl unga som vuxna katter av den här rasen.

Foto Kristin Stenmark

KROPP


Abessiniern är elegant och kraftfullt byggd. Den har smala ben, små ovala tassar och relativt lång svans. Huvudet ska vara kilformat med mjuka linjer. Öronen är stora och placerade brett isär. Den karaktäristiska teckningen i ansiktet, tillsammans med de stora, mandelformade ögonen, förstärker uttrycket. Ett uttryck som brukar benämnas "aby-look" och som innebär en kombination av vildhet och vänlighet.

ABESSINERNS RASHISTORIA - PDF

Ett projektarbete som jag gjorde i PawAcademys G3-kurs 2014. Om rasens och standardens förändring samt utvecklingen i olika länder eller kattförbund.

© Texten får ej publiceras utan Kristin Stenmarks tillstånd.