S*Nekayahs abessinier • www.kattkristin.se • aby@kattkristin.se • 070-788 65 69
 

Tips från till dig som tänker köpa en abessinier

Hemkomsten - Maten - Toalådan - Klösbrädan - Lek & bus - Aktivering - Kommunikation - Uppfostran & anpassning - Uteliv - Koppel & Rastgård - Kastrering - Hälsovård
Tips om hur man föder upp moderslösa kattungar >

Innan du köper en katt

Tänk noga efter om du har tid, råd och intresse för en ny familjemedlem. Den behöver din omtanke och omsorg i minst 15 år.

Be uppfödaren om hjälp att välja unge ur kullen. Kanske vill du ha en speciellt snygg utställningskatt? Kanske vill du ha den lugnaste i kullen eller så vill du ha en busig tuffing?

Köp inte katt på impuls. Ta gärna kontakt med flera uppfödare, undersök så att de har sina katter under bra förhållanden, att ungarna får nödvändig människokontakt som små, att avelsdjuren är hälsoundersökta osv. Läs om hälsa här >

Hemkomsten

När man kommer hem med sin nya abessinier bör den få se sig omkring i sitt hem i lugn och ro. Stäng in eventuella andra djur och säg åt eventuella barn att hålla sig lugna. Visa katten var den har sin matskål, vattenskål och toalåda. Låt den gå runt i sin egen takt. En del katter känner sig hemma på en gång, andra är mer skeptiska. 

Så småningom släpper man ihop hemmets djur, om det finns fler än den nya katten. Förebygg onödiga sammandrabbningar genom att koppla ivriga och lekfulla hundar eller genom att låta första mötet ske med katten i en transportbur. I allmänhet accepterar djur varandra tämligen snabbt, men det kan vara klokt att inte lämna dem ensamma med varandra då man är ute eller sover. När djuren törs sova och äta med den andra i närheten litar de på varandra och kan även vara tillsammans utan övervakning.

Om man redan har katt/katter ska man tänka på att det är viktigt för varje katt att ha en egen plats/ett eget rum där den känner sig trygg. Särskilt så länge de inte känner varandra.

Maten

Den första tiden bör du ge din nya katt den mat som den är van vid från uppfödaren. Lägg sakta till eventuella fodernyheter så undviker du magproblem hos din katt. Mina abessinier äter det mesta med god aptit (rastypiskt!) och har inte särskilt ömtåliga magar. Hemma hos mig får katterna en varierad kost med såväl torrfoder, som burkmat och hemlagad kattmat. Väljer man att utfodra med endast en typ av foder ställs höga krav på fodrets kvalitet. 

De flesta katter dricker mer vatten ifall skålen står en bit bort från matskålen. Gärna i ett annat rum.Gärna flera skålar på olika ställen. Jag ger inte mina katter mjölk. Det är bättre och nyttigare för dem med enbart rent vatten.

Toalådan

Det är bra att kattungen känner igen kattströet i lådan när den kommer till sitt nya hem. Jag använder ett klumpande lerströ (Katty). Blanda gradvis i det nya ströet i det gamla om du vill byta sort. Det är en smaksak vilket strö som du och din katt väljer. De finkorniga lerströerna är populära hos de flesta katterna, men dyra, tunga och inte speciellt miljövänliga. Om man inte har så många katter fungerar de inhemska ströerna av papper eller träspån ofta bra. De är miljövänliga och går att kompostera.

Mina katter har öppna lådor, men en toalåda med tak är bra till en abessinier eftersom den ofta gräver tämligen energiskt. Ta bort kiss och bajs ur kattens toalåda minst en gång per dag.

Klösbrädan

Det är nödvändigt för katter att vässa sina klor. Klösandet har flera syften. Kattens klor växer hela tiden och genom att vässa dem blir katten av med delar av den gamla klon. Vässa klorna är även en slags kattgymnastik och ett sätt att markera revir.

Viola på väg upp i en uppstammad hibiskusJag rekommenderar att den som skaffar en katt skaffar en rejäl klösstolpe samtidigt. På så sätt vänjer sig katten direkt vid att vässa på rätt ställe. Allra roligast tycker katten det är med en hel klätterställning. Gärna ända upp till taket. På den kan katten klösa och klättra, klänga och sträcka ut på ett sätt som särskilt en abessinier mår bra av. Se bara till att ställningen inte kan tippa då lekarna kan bli tämligen vilda. Nedan en bild på två busiga kattungar i min katthylla, som tillverkats av en lagerhylla och ett tvåmeters papprör med heltäckningsmatta på.

För att undvika att bli riven när man leker med sin katt, och/eller för att lindra slitaget på utsatta möbler, kan man gärna klippa kattens klor. En del (äldre) katter får också så långa klor att de ofrivilligt hakar fast i möbeltyger eller kläder. Då måste klorna klippas så att katten inte skadar sig. Passa på att klippa klorna när katten är sömnig och kelig. Vänj den när den är liten och använd inte våld. Det räcker oftast med att klippa klorna på framtassarna. Använd en speciell tång som inte splittrar klon.

Klipp inte klorna på katter som går fria ute.

Nedan en bild på en hyllvägg som jag har gjort åt katterna. Två träskivor sitter upphängda på reglar i betongväggen. De är klädda med tyg. På skivorna är målade hyllplan av trä och konsoler fastskruvade. Inredning på höjden passar katter i allmänhet, och abessinier i synnerhet!

Lek och bus

En abessinier har ett stort rörelsebehov. Du måste acceptera att den rusar runt i bostaden några omgångar varje dag (ofta när man just gått och lagt sig på kvällen). Denna ras gillar att röra sig högt och utövar gärna leken "inte röra golvet" då den flyger fram mellan fönsterbrädan, bokhyllan, teven, dörrkarmen och dina axlar. Tål man inte att katten har dessa busstunder så ska man välja en lugnare kattras, eller (kanske säkrast) helt avstå från katt.

Passa gärna på att leka med katten när den är på bushumör. Med fördel kan man förlägga denna lekstund strax innan sängdags. Många abessinier gillar apportering och tycks aldrig tröttna på att hämta favoritleksaken. "Metspön" med ett snöre och en fastknuten leksak går att röra snabbt över golvet (och möbler som inte är ömtåliga) till katternas stora förtjusning. Själva leker mina katter gärna med pingisbollar och skinnmöss (helst de med en bjällra i).

När du leker med din katt bygger du upp ett nära och fint förhållande till den. Du blir en kompis, en jämlike.

Hur duktig du än är på att leka med din katt, så är det omöjligt att vara lika kul som en buskompis. Allra roligast har en ung katt med en likasinnad vän. Ifall du inte redan har en annan katt i familjen, ska du fundera på ifall det inte är en bra idé att köpa två kattungar samtidigt. Förutom fördelen för katterna, så slipper du själv ha dåligt samvetet när du åker till jobbet.

Aktivering

Många innekatter har det långtråkigt. Jag efterlyste vintern 2003-04 tips på kattlekar och kattleksaker på min hemsida. Nedan följer några av de bästa som kom in. Tack för hjälpen!

Rebecka: Sugrör (som man blåser i och sen kastar), frysta ärtor som kan jagas över hela lägenheten.
Lotta: Utevistelse på balkongen eller i band är uppskattat. Fjädervippor är jättekul. Kurragömma, då katten får söka upp den som gömt sig.
Alice: Sugproppskrok att sätta på fönsterrutan och hänga en talgboll på. Småfåglarna lär sig snabbt att katten på insidan av glaset inte kommer åt dem.
Kattlabyrint av pappkartonger >
Marie: Olika katter gillar olika lekar, t ex kurragömma eller leka med pingisbollar. Med höga klättermöbler och egen rastgård roar sig katterna när de är ensamma.
Solweig: Katten gillar att apportera leksaker. Den söker också gärna gömda godsaker, som familjens hundar.
Elias: Fjädervippor och pingisbollar är bäst.
Helen: Ena katten föredrar kurragömma, den andra papperstussar. För att katterna ska ha kul medan man är borta kan man gömma kattgodis i hemmet, och släppa ner några torra makaroner i badkaret.
Anna: Flirtkulor, prasselbollar och att jaga snören är roligast.

Kommunikation

Grunden till en god samvaro med din katt är att du har en bra kommunikation med den. Abessiniern är mycket social och lätt att få kontakt med. Den hoppar gärna upp på en möbel för att komma nära när den hälsar. Jag brukar säga att en aby inte vill prata med folks ben utan med deras ansikten och händer.

Dina på promenad med lillhusse ErlandAbessiniern är en temperamentsfull och tydlig katt. Det råder aldrig någon större tvekan om vilket humör den är på. Du lär dig snabbt att känna igen de surt nedvikta öronen, den glatt uppsträckta svansen med en böj vid spetsen eller de njutningsfullt halvslutna ögonen. Tack vare de ljusare och mörkare tecknen som rasen har i ansiktet blir deras språk tydligt även på avstånd. Den här rasen jamar inte mer än katter i allmänhet.

Om du är tydlig och konsekvent i ditt handlande mot din katt så lär den sig snart även ditt språk. Du lär den snabbt, som kattunge, att komma när du lockar på den. Ropa namnet vid matdags och lekstunder. Om huset är stort eller om katten kommer att få gå ut lös är det bra att lära den lyssna på visslingar. Mina katter kommer med nästan hundraprocentig säkerhet direkt när jag visslar och ropar på dem.

Katter i allmänhet och i abessiniern i synnerhet är mycket nyfikna och kan därför lätt råka illa ut. Det är bra att lära sin katt att lyssna till ditt varningsrop. Lär katten att se upp när du säger "akta" eller "nej". Detta är användbart när katter är på väg att t ex hoppa upp på en varm spisplatta, men också när katten tänker skutta omkring bland de foton som du just lagt ut över köksbordet. Själv använder jag rösten för att förmana eller varna mina katter. Det räcker.

Se till att du tar dig tid för en stund med din katt varje dag. Den behöver känna att du bryr dig om den och ofta verkar det som om katten har något speciellt på hjärtat. Försök att bygga upp en ömsesidig kommunikation så att katten lyssnar på dig och du lyssnar på den.

Missbruka aldrig din makt som människa genom att tvinga katten till orimliga eller onödiga saker. Då krossar du kattens förtroende till dig.

Uppfostran och anpassning

Att ha katt handlar om att du ska anpassa ditt liv till katten och att den ska anpassa sig till dig.

Tjusningen med katter är deras självständiga och nyfikna attityd till omgivningen. Därför bör man inte springa efter sin katt med ständiga förmaningar om att den inte får vara där eller där och göra ditt eller datt. Ditt hem är numera även kattens hem, ofta dessutom den plats där den kommer att tillbringa nästan hela sitt liv. Katten måste ha rätt att röra sig fritt och känna sig trygg i sitt livsrum.

Även om jag har en liberal syn på kattuppfostran så är det visa saker som katten måste stå ut med. Du måste kunna hålla fast den mot kattens vilja ibland, ge den mediciner (p-piller, avmaskningsmedel), kamma den och klippa dess klor. Transporter i bur och bil är nödvändiga emellanåt. Vänj katten vid detta som ung och med mycket beröm och uppmuntran så behöver det aldrig bli några problem.

Kanske vill du inte att katten ska vara på köksbordet eller prydnadshyllan. Det kan katten acceptera. Men du kan aldrig lita på att katten inte är där när du inte ser och du kan aldrig lämna (kattintressant) mat framme obevakad. Jag har funnit att det enklare att kattanpassa miljön än att ständigt vakta och tjata på sin katt. Jag flyttar undan saker som jag är rädd om, gör kattplatser mellan krukorna i fönstret. Skaffar skåp och hyllor med glasdörrar och sätter barnspärrar på skåpdörrar som katten absolut inte får öppna.

En del blåser på sin katt för att bestraffa den, andra klappar i händerna eller sprutar vatten på katten med en blomduschflaska. Tänk dock på att dessa metoder är särskilt olämpliga om du har tänkt ställa ut din katt. På kattutställningar rengörs borden med vätskor i duschflaskor, publiken applåderar och en del domare blåser i katternas päls för att bättre se bottenfärg, ticking och kvalitet.

Det är ditt ansvar att se till att katten inte kommer åt farliga ämnen som t ex rengöringsmedel, mediciner eller glykol. Andra faror är t ex tvättmaskinen, torktumlaren och risken att klämmas i dörrar. Det är tyvärr vanligt på djursjukhus med katter som har fallskador, t ex inre blödningar eller benbrott. Katter klarar inte alls ett fall från en balkong eller ett fönster särskilt bra. Sätt nät för dörrar och fönster som ska stå öppna.

Uteliv

Om du bor inom tätbebyggt område ska du hålla din katt inomhus. Faror i form av bl a trafik, elaka människor och risken att bli instängd är alltför stora i stan. Dessutom visar du dina grannar hänsyn när du håller katten borta från deras rabatter och sandlådor. Mina katter är innekatter under vinterhalvåret.

På sommaren bor jag på landet. Huset ligger avsides och jag låter katterna gå lösa ute. Det är naturligtvis inte ofarligt att vara ute på landet heller, men jag anser att fördelarna för mina katter är fler än riskerna. Katter som har möjlighet att springa fritt, klättra i träd och jaga får tveklöst stor fysisk och mental stimulans. Tänk igenom hur det är för dig och din katt. Hur stor är risken för olyckor, slagsmål och smitta där du bor?

Även utelivet på landet bör ha sina begränsningar för kattens bästa. Släpp aldrig ut en kattunge eller ovan katt ensam. Följ med när den utforskar omgivningen. Träna den att komma när du kallar. Håll katterna inne nattetid. Släpp aldrig ut fertila hanar eller löpande honor, drifterna sätter sig över förståndet.

När katten flyttar hem till sitt vanliga stadsboende så accepterar den snabbt att vara innekatt. Livliga ungkatter kan möjligen vara lite uttråkade i samband med flytten, och uppskattar då lite extra lek och bus med matte/husse.

Koppel och rastgård

Att en katt är innekatt innebär naturligtvis inte att den ska tillbringa hela sitt liv inomhus. Som (nästan) alla levande varelser uppskattar katter solvärme, frisk luft och den stimulans en utflykt innebär.

Abessiniern hör till de kattraser som är lättast att vänja vid koppel och sele. Jag brukar göra så här: Koppla katten en tidig morgon eller sen kväll när det är lugnt ute. Ställ ytterdörren på glänt och låt katten utforska "stora världen" i sin egen takt. Den glömmer snart den obehagliga selen och känner sig trygg av att kunna återvända in vid minsta fara. Uppmuntra med godis eller en leksak. Ryck och slit inte i kopplet. Låt katten bestämma var ni ska gå och följ lugnt efter. Om du bor i lägenhet kan en transportbur bli tryggheten på promenaden.

Efter en tids träning går din katt i selen utan att lägga sig ner eller krypa ihop. Och den kommer glatt skuttande när helst du tar fram kopplet. Varning: Var försiktig med trädklättring eller utflykter in under buskar eller i cykelställ, så att inte kopplet fastnar. Var uppmärksam på lösspringande hundar. Lämna aldrig katten kopplad utomhus utan tillsyn.

Siri som kattunge i rastgårdenEn mycket bra och bekväm lösning är att inhängna sin balkong åt katten eller att bygga en rastgård med tak. Sätt dit klätterträd och hyllor och din katt har ett underbart uterum. Min rastgård har jag in anslutning till ett fönster. På så sätt kan katterna själva bestämma när de vill gå ut eller in och fina vårdagar står fönstret öppet hela dagen.

Kastrering

Förr eller senare ska alla katter kastreras. För hanarna blir det i allmänhet aktuellt när de blir könsmogna. Då luktar urinen starkt och de blir rastlösa. Även honor ska kastreras. P-piller för katt är inte hälsosamma i längden utan bara en tillfällig lösning. Honor som äter p-piller under flera års tid drabbas ofta av juvertumörer. Men att hålla en honkatt fertil utan p-piller är i allmänhet inte heller ett alternativ. Upprepade löpningar gör henne rastlös, ur kondition och ökar risken för livmodersinflammation.

Man kan kastrera även kattungar utan att det tycks innebära några större nackdelar. Personligen tycker jag dock att man ska vänta så att katten hinner utvecklas både fysiskt och (inte minst) psykiskt innan kastrering. På en del håll i landet (bl a på Vännäs veterinärstation) finns möjlighet till flanksnittskastrering av honkatt. Denna metod är lindrigare för katten och jag rekommenderar den. Nedan visar Izzi upp sitt lilla snitt som läkte snabbt och utan att hon behövde tratt kring halsen.

Efter ingreppet blir din katt mer lättsam, social och trevlig. Den slipper hormonsvängningar och frustration. En del katter blir överdrivet matintresserade. Då måste du se till att katten inte blir fet. Denna risk gäller tyvärr ofta abessinier.

Hälsovård

När du kelar med din katt avslöjar du lätt eventuella skavanker i kattens päls och på dess kropp. Passa på att kolla öron, tassar och tänder.

Tamborstning på kattungeAtt vänja sin kattunge vid att få tändena borstade är mycket bra - tandsten och tandlossning är ganska vanligt bland katter. Om din katt har diarré kan du pröva att ge den enbart kokt vit fisk i ett par dagar. Morotspuré är också stoppande. Kontakta veterinär om katten ändå inte blir bättre. Om katten magrar, har feber eller svårt att kissa måste du rådfråga en veterinär. Liksom om katten haltar, har ont eller verkar yr.

Alla raskatter ska vara grundvaccinerade mot kattpest och kattsnuva när man köper dem. Vaccineringen ska förnyas regelbundet. I samband med revaccineringen kan man gärna passa på att göra en allmän hälsokontroll av katten. En del katter får tandsten som bör avlägsnas.

Även om abessiniern är en fisk och sund ras så kan oturen vara framme och leda till att katten behöver mer omfattande vård. Ett brutet ben, ett svalt snöre/föremål eller en sjukdomsutredning kan kosta åtskilliga tusentals kronor. Därför ska din katt alltid vara veterinärvårdsförsäkrad.

 
© Kristin Stenmark 2013