S*Nekayahs abessinier • www.kattkristin.se • aby@kattkristin.se • 070-788 65 69
 
S*Nekayahs abyuppfödning - i över 30 år! Historiska hållpunkter

Mira som liten med sin bror SimbaJag har fött upp abessinier under stamnamnet S*Nekayahs i liten skala sedan 1988. Stamnamnet kommer från prinsessan Nekayah, som förekommer i Samuel Johnson bok från 1759 "Rasselas, Prince of Abyssinia". Främst var det det spännande vildkattslika utseendet som lockade mig till rasen. Numera vet jag att jag också älskar abyns aktiva, intelligenta och generösa personlighet.

Mitt mål som uppfödare är att avla fram sunda, vackra och harmoniska katter. Liksom för människor är barndomen den viktigaste tiden i kattens liv. När en kattunge är mellan två och sju veckor behöver den umgås långa stunder dagligen med människor för att bli tillitsfull och social.

Hemma hos mig bor ingen katt avskilt i ett eget rum, alla kan gå som de vill. Genom att hela tiden ha katterna tillsammans med mig och hålla uppfödningen i liten skala hinner jag ge varje individ uppmärksamhet. Frisk luft får de genom att ta sig en tur ut i rastgården. Dit kommer de genom sovrumsfönstret.

Mina kattungar flyttar bara till personer med äkta intresse och tid för sin katt. Katten ska vara en familjemedlem. Om du som köper katt av mig har funderingar om eller får problem med katten hoppas jag att få höra av dig. Även den kattungeköpare som är nöjd med sin katt vill jag förstås gärna hör av! Hälsningar och foton från S*Nekayahskatter ute i landet finns samlade i Nytt från S*Nekayahs >

I abessinierns standard står det att rasen ska vara elegant och kraftfull. På kattutställningar ligger betoningen idag ofta på det eleganta, medan jag menar att kraftfullheten är minst lika viktig. En aby ska se ut som en liten vildkatt, inte för bräcklig. Extremt stora ögon och öron faller mig inte i smaken. Utmaningen består i att avla fram ett attraktivt utseende som i lika delar består av smidig vildhet och charmerande vänlighet.

Det är viktigt att man som uppfödare har ett avelsmål. Men också att man tänker igenom hur man vill nå dit. Många katter och stor genomströmning av nya individer leder kanske snabbare till målet. Men katter trivs inte för många tillsammans och stressen leder till sjukdomar. Det är viktigt för mig att i första hand kunna ge mina katter ett bra liv med hög livskvalitet.

Abessiniern är en sund, naturlig och frisk kattras. De avelsdjur jag använder är undersökta vad gäller PRA och PK-brist.
Läs mer här >

Inköpta stjärnor

Min uppfödning bygger på en enda släktlinje med utgångspunkt i min första abessinier Kleopatra. Men i min ägo har även andra vackra och trevliga katter figurerat, som har tillfört min avel värdefulla kvalitéer. Nedan ser du de katter som jag har köpt in.

Trixi
S*CosyCreek´s Bellatrix från Linda Hedlund, Kramfors
Chili
(N) Rosemoe´s Garfield från Anne-Grete Wesenberg, Oslo
Kerri
FIN*Nebuankhet Cordia Coeruleus från Anne Kontula, Uleåborg »

FIN*Proxima Herschel från Anne Lähteenmäki, Helsingfors »

DK*Saltvig´s Webster från Joana Beeck, Saltvig »

IT*Solarian Voyager från Chiara Parodi, Milano »

sally
S*Blytens Calypso från Anna Lejfelt-Sahlén, Uppsala »


FI*Neaera´s Hyperion Hero från Carla Järventausta, Espo »

Ingave's Zevs från Inger och Kåre Nave, Ski »

Kunskap är näring för själen.

Platon

Vidareutbildning

Jag tycker allt som har med katter att göra är superintressant! Särskilt allt som gäller avel och beteende. Därför håller jag mig uppdaterad genom böcker, tidningar, internet, diskussioner med andra uppfödare, kurser och temadagar.

Jag har genomfört SVERAKs diplomering. Att vara SVERAK-diplomerad uppfödare är att betrakta som en kvalitetssäkring. Uppfödaren åtar sig att vara uppdaterad med, ta del av och följa nya beslut, regler och författningar samt att aktivt agera för katten som sällskapsdjur och för god djurhållning.

Hösten 2012 deltog jag i Skogkattslingans helgkurs "Avel med framgång" i Umeå. Ulrika Olsson ledde kursen som omfattade syfte och mål med uppfödning, val och värdering av avelsdjur, samt nedärvning.

I april 2012 gick jag examen för PawAcademys Grundkurs 1, G1. Det är en grundutbildning om att köpa och ha katt, beteende, bashälsa, etc, men även om kattraser och färger.

I maj 2013 var G2 avklarad. Den kursen vänder sig främst till uppfödare och behandlar allt från ansvar, lagar och avelsplanering till genetik, ärftliga sjudomar och allt som har med parning, dräktighet och kattungarnas uppväxt att göra. Intressant och lärorikt även för en gammal räv som jag.

I mars 2014 blev jag godkänd på G3. Här fördjupade vi oss ytterligare i anatomi och fysiologi, beteende, kommunikaton, reproduktion, genetik, hälsoprogram, selektion, att hålla katter i grupp, näringslära och mycket mer. Som slutuppgift skrev jag om Abessinierns historia, läs gärna >
© Kristin Stenmark Uppdaterad 28 Augusti, 2021