S*Nekayahs abessinier • www.kattkristin.se • aby@kattkristin.se • 070-788 65 69
  Till minne av Nelly, Siri, Izzi, Mira, Olga, Yam-Yam, Kleo och Olle

Katternas gravplats ligger under en näverhägg mitt på en blomsteräng. Varje katt har en egen buske.


Plötsligt slocknar en låga
som värmt och som givit allt.
Ett ljus blåses ut och hastigt
känns allting isande kallt.

Någonting brister stilla
en röst och en sång dör ut.
Och då förnimmer man tydligt
att ingenting är som förut.

 
 


Nelly
2001.12.29 - 2017.04.21

EC S*Nekayahs Kalypso Kanel föddes hos en fodervärd i en kull med fyra sorrelsystrar. Redan som liten var hon en snäll abessinier som hellre flydde än fäktade. När en bor ihop med en katt i femton år finns det förstås massor av underbara, dramatiska och roliga minnen att tänka tillbaka på. Särskilt vill jag framhålla Nellys godmodiga temperament och hur hon älskade alla som hälsade på.

Ett par av Nelllys lustiga (o)vanor var att äta rå potatis (med matte) och att tigga till sig några slickar kaffe. Hon pratade mycket – särskilt som ung – så jag kallade henne för "Gnälly" när hon högljutt jamande krävde snabbare service med mat, dörröppnande etc. Hennes pratsamhet var till stor nytta de gånger son Nelly var på rymmen i byn där vårt sommarhus ligger. När jag körde runt och ropade på henne kunde hon inte motstå att svara och att hoppa in i bilen. Även om hon genast ångrade sig när jag startade motorn och körde hem henne.

Ingen av mina andra katter har givit sig iväg på egen tass i flera dygn som Nelly gjorde i sin ungdom. Jag insåg snart att det hängde ihop med hennes snällhet. När grannarnas katter muckade bråk om reviret så gav hon sig hellre iväg till lediga jaktmarker än slogs om saken. Nelly älskade att jaga! Hon blev snabbt skicklig och tog även större fåglar, ekorrar och ett par harungar. När Nelly smet från ett tilltänkt pensionärshem, klarade hon sig ensam i skogen i sex och en halv vecka! Sen fick hon bli kvar hos mig och gav sig aldrig mer iväg på någon längre vandring.

Jag ställde ut Nelly till Europachampion och hon tog till slutpanelen sju gånger, varav en resulterade i vinsten Best Opposite Sex. Nelly var en omsorgsfull och pysslig mamma som fick två kullar (P och F) med sammanlagt nio ungar.

Hennes njurar blev allt sämre sista året så Nellys slut kom inte oväntat. Ändå är tomrummet nu stort efter denna lugna gammla kattdam och jag saknar hennes intensiva närhetsbehov och dreglande kel- och mysstunder.

 
 


Siri
2003.11.24 - 2016.11.28

EC S*Nekayahs Iris Indigo stod mig särskilt nära, hon var min favorit under hela sitt liv. Mest förstås för att vi var ungefär lika beroende av varandra båda två. Hon höll sig i min närhet även sommartid i stugan, lämnade sällan tomten och var måttligt intresserad av jakt. På nätterna sov hon vid min sida, gärna på kudden med tassarna kring mitt huvud och nosen inborrad i mitt hår.

Siri var snäll med andra katter och den som tog emot nykomlingar med en vänlig slick på huvudet. Innan Siri har jag aldrig haft något vuxen abessinier som har varit så kontaktsökande med andra katter. Hon var god vän med Nelly och Alice, men allra mest med Izzi (se nedan). De två hängde ihop som ler och långhalm.

Siri fick fyra kullar, D-kullen, Harry, Sim-Sala-Bim och R-kullen. Vid sju års ålder drabbades hon av TR/FORL och fick dra bort de flesta av sina tänder. Något som inte alls hindrade hennes aptit på god mat och livet. Dessvärre fick Siri senare även återkommande juvertumörer. Jag lät operera bort dem, men till slut spred sig cancern ändå och hon blev snabbt tunn och trött under november månad. Det märktes att hon hade ont och att det var dags att ta farväl.

Min vardag är nu mycket torftigare. Jag fattar inte hur jag någonsin ska kunna somna lika tryggt och gott igen.

Det finns så mycket att berätta om denna speciella katt att jag skev ihop Siris minnesbrev >

 
 


Izzi
2006.02.14 - 2013.08.20

IC S*Nekayahs Fia Fortissimo var en ljuvlig, söt och mild katt. Hon var mycket tillgiven mot sina favoritmänniskor, men försiktig och blyg som ung. Efter kastreringen och med tiden blev Izzi tryggare och mer harmonisk. Hennes bästa vän genom livet var Siri. Dessa två var de första av mina katter som även i vuxen ålder ofta tvättade varandra och låg nära tillsammans när de sov. Även utomhus höll de för det mesta ihop, där man hittade den ena återfanns den andra. Liksom sin mor Nelly var Izzi en energisk och skicklig jägare som stortrivdes på landet.

Min chock var stor över att en afton hitta Izzi död när jag kom hem. Hon hade inga yttre skador och hade aldrig verkat sjuk. Vad hade hänt!? Obuktionen visade att Izzi hade en infektion i kroppen och att ett blodkärl hade brustit. Därav den plötsliga döden. Izzi fick en kull med tre ungar genom kejsarsnitt, en av dem var Olga (se nedan).

En mild och mjuk katt som Izzi tar ingen stor plats i ett hem med mer dominanta individer. Utan tvekan är här ändå ett enormt tomrum nu när Izzi inte längre myser i knäet eller ligger nära och spinner i sängen. Saknar henne mycket!

 
 


Mira
1996.12.28 - 2011.11.14

GIC S*Nekayahs Zabiya Zamira var en intensiv katt som gjorde allt med stor inlevelse, oavsett om det gällde att leka, äta eller kela. Mira var Yam-Yams dotter och min första blå aby. Hon fick en kull med fem ungar.

Mira fanns alltid högljutt spinnande i min närhet. Till andra katter hade hon en kärvare inställning även om hon blev mer tolerant på äldre dagar. Hon blev Grand Internationell Champion på utställning, där hon uppförde sig hyfsat även om hon inte kunde låta bli att svära åt främmande katter.

Mira fick en juvertumör när hon var tolv år, som togs bort. Hon hade lite stela leder men var i övrigt pigg. Mira drabbades tyvärr av kroniska tarmproblem sitt sista år. Proverna visade inte på någon orsak, och dieter och mediciner lindrade endast tillfälligt. Det var jobbigt att se henne magra och tyna bort, men det är en tröst att hon fick en sista fin sommar på landet.

Jag kommer alltid att sakna Miras vilda, intensiva blick och självsäkra kärlek.

 
 


Olga at six months of ageOlga
2008.03.22 - 2010.08.20

Min älskade unge IC S*Nekayahs Olga Overtura lämnade mig efter några dagars plötslig sjukdom. Jag kallar mig aldrig för mamma till mina katter och de är inte mina barn. Men Olga var verkligen min unge. Hon och hennes bröder föddes genom kejsarsnitt, och det blev min uppgift att tillhandahålla mat, värme och trygghet. Vår relation blev därför mycket speciell och nära. Även som vuxen hade Olga kvar sin absoluta tillit och lätthanterlighet mot mig. Hon visste att jag aldrig skulle göra henne något ont.

Olga var måttligt förtjust i kattutställning, men fogade sig artigt. Hon fick i januari 2010 två söner.

Obduktionen visade att Olga dog av den grymma sjukdomen Feline infectious peritonitis (FIP). FIP i sig är inte smittsamt, så jag hoppas slippa att någonsin igen behöva uppleva en så här förfärlig förlust av en ung katt. Saknaden efter Olgas ömsinta närhet, när hon ofta låg på rygg i mitt knä, är enorm.

 
 


Yam-Yam vid 9 års ålderYam-Yam
1994.04.04 - 2007.08.15

EC S*Nekayahs Mammite Maryam var en diskret och vänlig dam - för att vara en aby. Hon trängde sig inte på folk, men var mycket kärleksfull mot mig. Hon tvättade mig alltid omsorgsfullt när vi myste.

Yam-Yam var den första abyn från min uppfödning som blev EuropaChampion. Domarna gillade hennes vilda look och mörka färg. Hon hade stor betydelse för min avel och fick tre kullar med sammanlagt fjorton ungar. Hon var en exemplarisk mamma! När henns dotter Mira födde sin kull så ryckte Yam-Yam in som barnmorska och tog hand om allt, inklusive alla moderkakorna.

Som pensionerad kastrat var hon lekfull och jagade gärna sorkar på landet. Hon la på sig en del extravikt med var alltid frisk tills hon sista året fick problem med magen, bukspottskörteln och cancer.

Mest kommer jag att sakna våra mysstunder. Yam-Yam kom nästan varje kväll och ville ligga en stund under täcket medan jag läste. Jag strök hennes mage och hon trampade förnöjt med framtassarna i luften, samtidigt som hon slickade min hand. Hon liksom återvände till sin tid som kattmamma i boet.

Jag saknar hennes trygga lugn och närhet hela tiden!

 
 


Kleo sexton år gammalKleo
1987.06.16 - 2004.10.27

Kleopatra var min första aby och starten på min uppfödning. Hon var en stor personlighet med bestämda åsikter om det mesta. På äldre dar blev hon mjukare i temperamentet och sökte ofta närhet och sällskap även av de andra katterna.

Kleo var mycket beroende av mig och vi hade ett speciellt förhållande till varandra. Hon höll sig ständigt i min närhet, låg för det mesta i knäet och sov på nätterna under täcket bakom min rygg.

Jag saknar henne mycket!

 
 


Olle
1991.01.27 - 2003.07.18

Som komplement till mina abessinierhonor köpte jag 1991 sorrel somalihanen Sinian Sun Oriflame. Hans lugna och godmodiga temperament hade en gynnsam inverkan på oss alla. Olle var en verkligt vacker katt - både utanpå och innuti.

Vi åkte på kattutställningar tillsammans och Olle blev med tiden Europapremier. Viktigast var dock att han var en så mysig kramkatt som delade med sig av sin generösa kärlek till alla han kände.

En så snäll katt som Olle får jag aldrig mer!

 
© Kristin Stenmark Uppdaterad 2017