S*Nekayahs T-kull

IC IT*Solarian Voyager, ABYn x IC S*Blytens Calypso, ABYn
Födda 23 januari 2017. Kattungarnas stamtavla >

Tango Tangerin ABYn hane har flyttat till Eskilstuna
Teo Tabasco ABYn hane har flyttat till Gamla Ersboda
Tiara Timotej ABYn hona stannar, hos fodervärd i Umeå
Tua Tussilago ABYn hona stannar

Fredag 4 augusti
Veterinärbesiktning och flytt för Tiara till sitt nya hem hos foderfamilj utanför Umeå. Där får hon både en katt- och en hundkompis.

Fredag 21 april
Tango Tangerin blir upphämtad för en lång bilresa till sin nya familj i Eskilstuna. Där väntar en äldre huskatt och en tvåårig abykastrat på honom.

Måndag 17 april
Teo Tabasco flyttar till nya familj på Gamla Ersboda redan på sin 12-veckorsdag. Det passar bra eftersom skolbarnen i familjen har påsklov och även mor i huset är hemma den veckan. Familjens unga sibirisk katthona var väl lite skeptisk till inkräktaren första dagarna, och Teo tyckte nog att hon såg lurvig och läskig ut. Men ganska snart fann de varandra och Kit började hjälpa till med att tvätta den smutiga buspojkens ansikte.

Onsdag 12 april
Andra vaccineringen, id-märkning och veterinärbesiktning av kattungarna. De skötte sig bra och pep inte ens.

Söndag 26 mars
I måndags fyllde kattungana åtta veckor och denna vecka har de vaccinerats första gången. Lite läskigt var det att åka bil och bli hanterade av okända människor, men alla klarade äventyret bra och utan biverkningar av vaccinet. De har börjat inta även stora allrummet i lägenheten. De tar sig upp på alla stoppade möbler där de kan klättra sista biten. De äter allt som ställs fram, men bara torrfoder om de är verkligen hungriga. Favoritmaten är fortfarande Mush-bollar. Tyvärr vill Sally inte ge dem di längre. Normalt brukar honkatter med så här stora ungar vara ganska smala och ha hängtuttar. Men inte Sally – hon har tänkt på figuren och är i toppkondition. Jag hade kunnat anmäla henne till Umeåutställningen i april utan att behöva skämmas över hennes kondition.


Unik bild med hela familjen samlad - snart åtta veckor sedan de föddes.


Här är söta lilla Tua Tussilago snart åtta veckor gammal.

Film på kattungarna vid sju veckors ålder >

När ungarna var sju veckor flyttade Sally ut dem till den lila, ombygda lagerhyllan. Konstigt att ha kattungarna sovandes i en hylla, kan man tycka. Men om familjen levde i det vilda så hade ett litet, knotigt och ihåligt träd nog varit ett ganska bra ställe att gömma ungarna i. Jag saknar dem i sängen på natten, men de brukar komma på besök. Tyvärr är ungarna så gott som avvanda redan nu. Kom ihåg till Sallys nästa kull: Börja ge henne p-piller redan fyra veckor efter ungarnas födsel.


Teo Tabasco är här snart sju veckor gammal.

Torsdag 9 mars
Nu är kattungarna drygt sex veckor. Ett par dagar innan de blev fem veckor började deras mamma Sally att löpa. Det medförde att hon plötsligt glömde sitt gamla groll med Alice och Nelly. Istället för att hata dem började hon flirta med dem, och det underlättade ju livet betydligt här hemma. Nackdelen med löpandet var att Sally inte längre var en särskilt bra mamma. Hon gav ungarna di betydligt mer sällan och under kortare stunder är dittills. Jag fick fylla på med vanlig mat istället och kattungarna åt det mesta som bjöds. Jag lät Sally löpa i åtta dagar innan jag gav upp och gav henne p-piller ett par dagar så att hon slutade. Det anses inte nyttigt att avbryta löp med hormoner, men jag var tvungen för ungarnas skull. Nu är hon åter en ambitiös och lekfull mamma, och tämligen snäll mot de äldre katterna också.


Storasyster Tiara Timotej är mycket lik sin mamma och jag söker en fodervärd till henne. Kanske hemma hos dig?

Varje vecka lär sig kattungarna nya saker! Systrarna går före med spännande övningar som klättring. Alla brottas och busar hela sin vakna tid och har senaste dagarna har de upptäckt och invaderat den höga, lila klätterhyllan. Alla är redan pålitligt rumsrena utan en enda olyckshändelse på fel plats. De äter kokt fisk med grädde, köttfärs, lite burkmat och allra helst Mush råköttbullar – mums! På natten sover de med mig i sängen - mysigt!

Lördag 25 februari
En månad gamla kan kattungarna redan äta fast föda och kissa på lådan. Det är imponerande - och en smula stressande - hur fort de växer! Teo är den av ungarna som först har upptäckt att människor är mysiga att kela med. Han vill bli upplyftad i sängen där han gärna vill stanna nära och lutar sig mot handen när jag kliar honom. De andra utforskar gärna sängen, men vill strax ner igen till mamma. Tango är störst, men mest försiktig av kattungarna.


Tango, en månad gammal.


Tiara och Tua, en månad gamla.

Tiara är fortsatt mest äventyrlig, går iväg längst från boplatsen och piper sällan på hjälp från mamma. Tua ligger inte långt efter - hon är inte så bräcklig som hon ser ut. Det är fascinerande att jämföra systrarna; Tua är mycket lik sin italiensk/amerikanska släkt och Tiara liknar mamma mer.

Tisdag 21 februari
Någon av kattungarna har redan kommit på hur toalådan ska användas.


Kattungarna har börjat äta fast föda. Rå köttfärs och kokt fisk är gott!


Storasyster Tiara, snart fyra veckor.

Söndag 19 februari
Imorgon fyller kattungarna fyra veckor. Jag har börjat ge dem lite fast föda redan denna helg och de har alla smakat mer eller mindre. Sally har mat till dem och hon ligger hos dem ofta, men de är inte överdrivet feta så att det är bra att de kommer igång med ätandet. När de snart rusar runt i full abyfart behövs det mycket energitillskott!

Måndag 6 februari
Idag är kattungarna två veckor och tittar ut på världen genom sina nyöppnade ögon. De visar intresse när man pratat med dem och kelar med dem. Fast de vill helst inte lämna sin trygga bolåda. Än.


Systrarna Tiara och lilla Tua, 2 veckor.


Bröderna Tango och Teo är här 2 veckor.

Måndag 30 januari
Tiara är först ut med att öppna ögonen. I övrigt ägnar sig kattungarna bara åt att äta och sova.


Tua och Tiara, en vecka gamla.


Tango och Teo, en vecka gamla.

Vägningar

Tango Teo Tiara Tua
1 dygn 105 115 97 92
2 dygn 126 135 117 84
3 dygn 147 152 134 78
4 dygn 165 166 154 74
5 dygn 180 177 168 78
6 dygn 197 193 177 99*
7 dygn 207 209 194 ögon 120
8 dygn 215 216 195 135
9 dygn 236 227 207 149
10 dygn 244 239 230 169
11 dygn 254 254 230 184
12 dygn 263 256 251 196
13 dygn 286 264 258 205
2 veckor 289 269 278 222
3 veckor 392 340 363 297
4 veckor 472 418 460 406
5 veckor " 565 516 522 457
6 veckor 676 653 669 582
7 veckor 762 768 750 697
12 veckor ° 1200 1350 1160 1200

* Lilla Tua hade svårt att få i sig mjölk och tappade i vikt de första dygnen. Nu har hon (med hjälp av matte) börjat öka, och vi hoppas att hon ska klara sig. Hon har helt klart en stark livsvilja och visar med all tydlighet när hon vill eller inte vill ha mjölkersättning. När hon är sex dagar gammal har hon lärt sig att suga ordentligt och trampa med tassarna när hon diar. Bild nedan.

" Mamma Sally löper och låter knappt sina ungar dia. Det blir en hastig avvänjning, för mjölkproduktionen kommer inte riktigt igång igen efter löpningen.

° Passade på att väga hos veterinären i samband med besiktningen. Lilla vågen hemma hoppade de ur direkt...


På bilden är de ca fem timmar gamla, och lite slarvigt tvättade än så länge.

Måndag 23 januari 2017
S*Nekayahs efterlängtade T-kull föds äntligen!
Alla ungarna föddes inom 70 minuter och var pigga och hungriga redan från start. Sally tvekade lite med tvättandet och moderkakan med den första ungen, men sen fattade hon galoppen och skötte sin uppgift exemplariskt. Hon ligger hos ungarna nästa hela tiden, men det är skönt att komma ut ur sovrummet och sträcka på benen emellanåt. Och att mysa i sängen med matte någon stund då och då under natten.